Check  Veilig betalen*     Check  Gratis bezorging v.a. €50,00*     Check  Unieke produkten voor jouw hond*

hondenboetiek, hondenkleding
& accessoires

Blogs Jules hondenboetiek

Waarom je een hondentuigje zou moeten gebruiken

Datum: 2022/07/07

Uit onderzoek is gebleken dat een hondentuig beter is voor de gezondheid van je hond. Op den duur kan je hond schade ondervinden door het gebruik van een halsband, zeker honden die flink aan de riem trekken. Je hond kan last krijgen van zijn nek of rug.

Omdat niet alle honden netjes naast hun baasje lopen is een hondentuigje een goed alternatief voor een halsband.

Als je hond trekt aan de lijn of jij als baasje wilt je hond d.m.v een ruk aan de lijn, je hond corrigeren, krijgt de nek een klap, wat een nekletsel kan opleveren. Denk daarbij aan blauwe plekken, hoofdpijn, het verschuiven van nekwervels, beschadiging van het strottenhoofd en luchtpijp.
Een hondentuig is dus een goed alternatief voor een halsband. 
 

Eén van de belangrijkste voordelen van een hondentuig is dat de druk op het lichaam van de hond beter verdeeld wordt over zijn borstkas, waardoor het minder schadelijk is voor je hond als hij aan de lijn trekt.
Je  hond kan met een tuig wel meer kracht zetten, maar ...elke hond moet  geleerd worden om mee te lopen zonder te trekken aan de lijn,  ongeacht of ze een halsband of tuig dragen.

Gaat je hond mee in de auto? Zorg dan dat je hond altijd een hondentuigje draagt als je hem in een autostoel of gordel vast zet. Wij raden het af om de hond vast te maken aan de halsband. Bij een noodstop wordt bij een tuigje de druk verdeelt over de hele borstkas en borstbeen van de hond. Bij enkel een halsband kan de nek zeer ernstig belast worden bij een noodstop.

Omdat er veel verschillende honden zijn vind je in onze webshop ook verschillende soorten honden tuigjes. Er bestaat niet één tuig dat elke hond past.
Voor een juiste maat meet je de borstomvang van je hond op. Bij al onze hondentuigjes vind je een maat tabel. Zorg dat je altijd een klein beetje speelruimte hebt in het tuigje bij het bepalen van de maat. 
Wanneer een hondentuigje te strak zit bij je hond kan dit schuurplekken of snijwonden veroorzaken onder bijvoorbeeld de oksels van je hond.

Houdt ook rekening met het feit of je puppy nog in de groei is of niet. Zo zijn er ook tuigjes die kunnen meegroeien met je hond zodat ze er niet te snel uitgroeien. Het verschilt dus per hond welk tuigje het best bij hem of haar past.

Er zijn honden die het niet fijn vinden als een tuigje over hun hoofd moet worden gedaan. Hiervoor zijn er ook tuigjes waarbij enkel de voorpootjes in het tuigje worden geplaatst en het tuigje makkelijk sluit op de rug. Dit noemen we instaptuigjes.

Mocht je hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste tuigje voor jouw hond, mail ons gerust. We helpen je graag.
Ben je nieuwsgierig geworden naar welke hondentuigjes we hebben. Check dan snel deze link.